Hautajaistestamentti

Hautajaistestamentista ei säädetä missään laissa vaan se on täydellisesti vapaaehtoinen hautajaisiin liittyvä ohjeistus, jonka henkilö antaa omaa kuolemaansa varten.

Hautajaistestamentti voi sisältää kaikki henkilön hautajaisjärjestelyihin sekä hautaamisen liittyvät asiat. Hautajaistestamentti on siis paljon laajempi kokonaisuus kuin pelkkä hautaustestamentti, joka keskittyy pelkästään henkilön hautaamiseen liittyviin seikkoihin.

Miksi henkilölle voi olla tärkeää tehdä hautajaistestamentti?

Hautajaistestamentti on henkilön viimeinen tahto. Jotkut pitävät omia hautajaisiaan viimeisinä omina juhlina ja ajatus, että voi järjestää omista hautajaisistaan juuri oman näköisensä ja samalla myös tavallaan jättää jäähyväiset hautajaisvieraille, miellyttää monia. Hautajaistestamentti helpottaa myös huomattavasti omaisten hautajaisjärjestelyjä, kun heidän ei tarvitse muutenkin raskaana aikana miettiä, minkälaiset hautajaiset vainaja haluaisi.

Hautajaistestamentilla voi esimerkiksi päättää:

Hautajaistestamenttiin voi lisätä myös mielipiteensä koskien pappia, muistotilaisuuden paikasta ja ohjelmasta, arkun tai uurnan materiaalista ja ulkonäöstä sekä hautakivestä ja lehti-ilmoituksista. Hautajaistestamentin suunnittelun voi aloittaa hakemalla hautaustoimistosta Hautausjärjestelyni-vihkosen, jossa on listattu ohjeita omien hautajaisten suunnitteluun. Hautaustoimistojen Liittoon kuuluvassa hautaustoimistossa voi myös täyttää virallisen hautaustestamentin ja tuo lomake löytyy myös netistä, jossa sen voi tulostaa ja täyttää. Hautaustestamentti tulee allekirjoittaa ja todistaa kuten tavallinenkin testamentti. Siitä kannattaa myös muistaa kertoa läheisille, jotta tietävät että tällainen on olemassa ja voivat näin noudattaa vainajan ohjeita hautajaisiin liittyen.
Hautaus- ja hautajaistestamentteja ei kannata piilottaa esimerkiksi kassakaappiin tai testamentin kanssa samaan paikkaan, sillä ne avataan yleensä vasta perunkirjoituksen yhteydessä. Perunkirjoitus järjestetään vasta hautajaisten jälkeen, joten silloin hautajaisiin liittyviä toiveita ei enää voi toteuttaa.